Banen er besøgt den 17. August 2012

H.C. Andersen Golf er beliggende ca. 1.5 kilometer fra Bogense på Nordfyn.

Banen åbnede i 2006 under navnet Gyldensteen Golf Club og blev oprindeligt markedsført som én af The Four Manors sammen med LedreborgStensballegaard og Lyngbygaard.

Gyldensteen Golf Club har sidenhen delt skæbne med Ledreborg og har været igennem en konkurs, men der er nu igen styr på ejerforhold og driften af anlægget samt de tilhørende feriehuse. Banen er i dag ejet af Finn Gramvad, som tidligere med succes har ejet og drevet Blåvandshuk golfklub i Vestjylland.

H.C. Andersen Golfs bane er anlagt på et relativt fladt stykke land hvor 15 af hullerne har linkspræg, mens de sidste 3 huller byder på en mere parklignende oplevelse.

Banen er designet af den danske banearkitekt Line Mortensen, som til dagligt er bosat i Skotland. Inspirationen fra den skotske linksgolf er udtalt og banen er spækket med små potbunkers og der er gjort flittigt brug af spikes som, på godt dansk, er små græsknolde som kan give et – lad os kalde det – interessant leje.

Banen er desuden kendetegnet ved, at være meget åben og vinden spiller derfor en stor rolle i forhold til hvor svært banen spiller. Banen er par-72 og er 5976 meter fra gul og næsten 6500 meter fra back tee.  Der er kun få træer på de første 15 huller og kun vand i spil på 2 af hullerne – nemlig 9 og 18.

Som en lille kuriositet kan endvidere nævnes, at H.C. Andersen Golf har anskaffet får til at hjælpe med at holde græs og ukrudt i ave. Et spændende projekt som forventes udvidet hvis det viser sig succesfuldt. Fårene går i øjeblikket i en indhegning, men planer om en løsning med mere fritgående får er på tegnebrættet. Et spændende og velkomment tiltag i min bog.

Standen på fairways, greens og bunkers var under besøget ganske fine. Eneste kritikpunkt var hastigheden på greens som var i den langsomme ende. Greens var dog ensartede og jævne men der skulle slås nogle forholdvis hårde putts for at undgå den allesteds nærværende “Never up, Never in” kommentar.

Faciliteter

H.C. Andersen Golf råder over et rigtig gennemført klubhus:

CIMG0996

Der er fine omklædningsfaciliteter:

CIMG0997

Driving range, putting green og flotte træningsfaciliteter med indspilsgreens og træningsbunkers.

CIMG0999

CIMG1002

CIMG1000

Hulforløb

(Flere af billederne er taget fra rødt teested).

Hul 1 er et par-4 hul på 358 meter fra gul tee.

Der er en fordybning ca. 200 meter ude i fairway men selv hvis man slår ned i denne har man som oftest et okay leje. Der er god plads til driveren og hullet er en forholdsvis overkommelig start på runden.

CIMG1004

CIMG1005

Hul 2 er et par-3 hul på 150 meter.

Greenen er beskyttet af to bunkers – en foran greenen og en til højre for green.

Gyldensteen_Golf_1006

Gyldensteen_Golf_1007

Hul 3 er et kort par-4 hul på blot 312 meter.

Der er en bunker i fairway 184 meter ude som man skal undgå og endnu et par bunkers ude i venstre side ca. 200 meter ude så det er væsentligt, at man finder den rette længde fra tee. Et rigtig fint golfhul hvor forskellige strategier kan anvendes.

Gyldensteen_Golf_1010

Gyldensteen_Golf_1011

Gyldensteen_Golf_1012

Hul 4 er et par-4 hul på 380 meter.

Et vanskeligt hul som ud over længden byder på flere strategisk placerede bunkers.

Gyldensteen_Golf_1014

Gyldensteen_Golf_1016

Hul 5 er et par-4 hul på 355 meter.

Det er ikke et af de mest mindeværdige huller på banen men dog et okay golfhul.

Gyldensteen_Golf_1017

Gyldensteen_Golf_1018

Gyldensteen_Golf_1019

Hul 6 er ligesom hul 5 et par-4 hul på 355 meter.

Det spiller dog i modsatte retning og der er også her flere forskellige måder at spille hullet på.

Igen er man udfordret fra tee og course management er stærkt tilrådeligt da både spikes og bunkers skal undgås.

Gyldensteen_Golf_1020

Gyldensteen_Golf_1021

Hul 7 er banens længste hul.

Det er et par-5 hul på voksne 515 meter som tilmed ofte spiller ind i vinden. Det kræver 3 gode slag at komme på greenen som tilmed er plateauopdelt. Et rigtig fint golfhul.

Gyldensteen_Golf_1022

Gyldensteen_Golf_1023

Gyldensteen_Golf_1024

Hul 8 er et fint par-3 hul på 160 meter.

Det spiller lidt nedad bakke til en green som er beskyttet af nogle dybe bunkers. En ret fed feature ved hullet er, at man fra teestedet ikke kan se forkanten af green og dermed bunden af flaget hvis pinplaceringen er i fronten af green.

Greenen er hele 39 meter dyb så det kan godt betale sig at se hvilket plateau flaget står på.

Gyldensteen_Golf_1026

Hul 9 er et par-5 hul på 490 meter.

Drivet er ikke vanskeligt men andetslaget er derimod lidt tricky idet at der er en sø i højre side af fairway samt nogle spikes og bunkers man skal navigere udenom.

Samtidig byder hullet på et interessant greenområde med mange bunkers til at beskytte green.

Gyldensteen_Golf_1027

Gyldensteen_Golf_1028

Gyldensteen_Golf_1029

Hul 10 er et par-3 hul på 170 meter.

Der er 4 bunkers i højre side og en enkelt i venstre side til at beskytte greenen.

Gyldensteen_Golf_1030

Hul 11 er et par-4 hul på 344 meter.

Der er god plads til driveren og hullet er en oplagt scoringsmulighed trods det at der også her er 5 bunkers omkring greenen.

Gyldensteen_Golf_1031

Gyldensteen_Golf_1032

Hul 12 er et par-5 hul på 460 meter.

Hullet er egentlig ikke voldsomt svært hvilket understreges af, at det er handicap index 18.

Gyldensteen_Golf_1033

Gyldensteen_Golf_1035

Hul 13 er et af de mere spændende huller på banen. 

Det er et par-4 hul på 358 meter.

Fra teestedet kan man vælge mellem en konservativ rute venstre om noget rough der deler fairway eller den mere agressive linie højre om dette stykke rough. Beløningen ved at vælge den agressive linie er en bedre indgang til en lidt tricky green. Et fremragende golfhul hvor det strategiske element bestemt er til at få øje på.

Gyldensteen_Golf_1037

Gyldensteen_Golf_1038

Gyldensteen_Golf_1039

Hul 14 er endnu et rigtig fint golfhul.

Det er et 480 meter langt par-5 hul. Forhindringer i form af bunkers og spikes lurer hele vejen fra tee til green.

Gyldensteen_Golf_1060

Gyldensteen_Golf_1061

Gyldensteen_Golf_1062

Hul 15 er et par-3 hul på 155 meter.

Hullet spiller lidt kortere da teestedet er lidt hævet over green. Det er imidlertid vigtigt, at undgå de mange spikes og bunkers der beskytter greenen.

 

Gyldensteen_Golf_1066

Hul 16 er et af mine favorithuller på H.C. Andersen Golfs bane.

Hullet er et forholdvis let par-5 hul på blot 451 meter.

Drivet er ukompliceret men andetslaget kræver lidt præcision, idet man skal slå ind igennem en “port af træer”. Herefter har man et forholdsvis let indspil til en ubeskyttet green, så mulighederne for en god score på dette hul er bestemt tilstede.

Gyldensteen_Golf_1067

Gyldensteen_Golf_1069

Gyldensteen_Golf_1070

Hul 17 er et par-4 hul på 336 meter som doglegger mod højre.

Undgår man de spikes der ligger ca. 200 meter ude i fairway bør en par bestemt være indenfor rækkevidde.

Gyldensteen_Golf_1071

Gyldensteen_Golf_1073

Gyldensteen_Golf_1075

Sidste hul på banen er et par-3 hul på 140 meter.

Der er to vandhazards der skal forceres, men til gengæld ingen bunkers til at beskytte greenen.

Gyldensteen_Golf_1076 Gyldensteen_Golf_1077

Konklusion

H.C. Andersen Golf hører for mig til i den bedre halvdel af de ca. 100 baner jeg har spillet. Jeg er fan af layoutet og det synes klart, at arkitekten har fået rigtig meget ud af det landskab banen er anlagt i.

En fin feature på banen er, at man som oftest kan se flaget man spiller imod fra teestedet. Man er således aldrig i tvivl om hvor man skal hen. Alle forhindringer såsom bunkers og spikes er også synlige og på den måde fremstår banen meget fair.

Skulle man sige noget negativt er det, at hullerne 3-7 løber parallelt og da de første 4 af dem er par-4 huller, kan denne del af hulforløbet godt komme til at virke en kende ensformigt. Hullerne er dog varieret i længde og kigger man på de indlagte udfordringer som banearkitekten har lavet, så er problemet nok i virkeligheden til at overse.

Man kan måske også godt savne lidt højdeforskel i landskabet hvor banen er anlagt men igen synes jeg, at banearkitekten har fået det meste ud af det stykke land hun har haft at arbejde med.

En anden ting man som førstegangsbesøgende også godt kan savne er skilte ved teestederne med informationer om hullerne. Til gengæld har H.C. Andersen Golf én af de bedste baneguides jeg har set med et overflødighedshorn af informationer.

Og nu vi er ved er ved det med afstandsmarkeringerne så har man på H.C. Andersen Golf kun 2 markeringer på banen: En kæmpe steen i kanten af fairway som markerer 150 meter til green samt en rød plade i fairway som markerer 100 meter til green. En lidt usædvanlig men meget fin løsning.

Jeg synes i øvrigt, at det er en sjov feature, at banen markant ændrer karakter på de sidste 3 huller hvor specielt hul 16 står friskt i erindringen – et forholdsvis ukompliceret men visuelt rigtig flot par-5 hul.

Noget andet der fortjener en kommentar er den service og venlighed man bliver mødt med i klubben. Det er ikke noget under, at baneejeren Finn Gramvad havde succes med Blåvandshuk Golf for han, og det øvrige personale, forstår virkelig at hygge om deres gæster.

H.C. Andersen Golf er ikke autentisk links golf men det smager lidt af det og det er jeg ret vild med.

Banen er helt klart et besøg værd!

I vanlig stil kan du finde større billeder fra anmeldelsen på Golfanmeldelser.dk’s Facebookside.

Samlet vurdering af H.C. Andersen Golf

En birdie.